Имат резерви и за прозрачността на антикорупционния орган. Има и

...
 Имат резерви и за прозрачността на антикорупционния орган. Има и
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова: Груба лъжа е, че президентът Радев е в международна изолация

 Имат запаси и за прозрачността на антикорупционния орган. Има и сериозен укор за метода, по който се прави нашето законодателство ”, уточни Йотова. Готвеният антикорупционен закон не е направил усещане в Брюксел
Европейските отчети като инструмент са изчерпани, съобщи в предаването ”Лице в лице ” вицепрезидентът Илияна Йотова.

„ Новината от последния отчет е, че готвеният антикорупционен закон не е направил огромно усещане в Брюксел. Там са ни споделили, че до момента в който не видят по какъв начин ще проработи този закон, не могат да кажат нищо. Имат запаси и за прозрачността на антикорупционния орган. Има и сериозен укор за метода, по който се прави нашето законодателство ”, уточни Йотова.

Ако би трябвало с една дума да кажа какво се случи през днешния ден в Народното събрание – това беше едно рационално решение на Главчев, и едно прагматично решение на министър-председателят. Тази позиция изрази в студиото на Би Ти Ви вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка днешната оставка на Димитър Главчев като ръководител на Народното събрание.

Според нея тук не става въпрос Българска социалистическа партия да бъде укротена, а да се съблюдават избрани парламентарни правила, с цел да имаме уважението на българските жители. 

Тук не става дума за примирение, жертва, взаимност – това са морални категории. Всичко зависи по какъв начин ще се случи парламентарният живот след оставката на господин Главчев. Ако има повече чуваемост сред ръководещи и опозиция  – ще има естествен парламентаризъм. Така ще покажем на хората, че нашите институции работят за тях, аргументира се Йотова. 

На въпрос на водещата по какъв начин гледа на предлагането да бъде ревизиран прехода като се отворят покупко-продажбите за приватизация, Илияна Йотова акцентира, че приема това като концепция и с наслада би чула един справедлив разбор на случилото се след 1989 година. В същото време се притеснява, че още веднъж хората могат да бъдат излъгани, което никога не е в полза на българските институции. 

Тази концепция да кажем кой е отговорен за сбъркана приватизация е добра, изключително, в случай че стигнем до там, че бъдат осъдени и отговорните. Но в случай че хората останат излъгани в своите упования, не зная дали сме подготвени за този миг.

Би било неприятно е, в случай че още веднъж разочароваме хората, уточни тя.

Илияна Йотова отбрани президента Румен Радев, като акцентира, че през миналата една година от техния мандат под нито една форма и по нито един въпрос президентството не е тръгвало на война с институциите или властта. Напротив, там където се е търсел народен консенсус – освен са подавали ръка, само че и персонално президента е бил основател на значими срещи. Като образец Йотова даде двата консултативна съвета, където са било сложени две доста значими за обществото тематики – за националната сигурност и за корупцията. 

Мисля, че президентът Румен Радев завоюва и от двата консултативни препоръки, тъй като той сподели, че изпълняваме онази политика, която декларирахме пред хората. Хората чуха проблемите от президента, те чакаха да го чуят. Що се отнася до обвиняванията в изолираност на Румен Радев – те са несъстоятелни, бих споделила даже, че това е груба неистина, безапелационна бе Йотова и в поддръжка на това изясни, че за тази една година президентът е осъществил към 20 публични визити в разнообразни страни – и в Европа, и отвън нашия континент, и срещнал с значими персони и водачи, измежду които и тези на Европейски Съюз. 

Вицепрезидентът разяснява и последния мониторинг отчет за напредъка на страната ни в региона на правораздаването. 

Последният отчет не прави нищо. Отдавна персонално аз считам, че Лисабонският контракт е по-голям от мониторинга на България – т.е., да има мониторинг за всички страни членки на Европейски Съюз. По-добре е да се съблюдава върховенството на закона, в сравнение с някакви юридически принадлежности, каквито са тези мониторингови отчети. Но от него аз разбрах, че. Брюксел обаче ще желае да види по какъв начин ще работи антикорупционният орган, който следва да бъде основан, уточни Илияна Йотова.

Няма искри, а по-скоро връзките сред ръководещите от ГЕРБ и президента Румен Радев са ледени.По думите й под нито една форма и по нито един въпрос президентската институция не е тръгвала на война с който и да било. „ Много елементарно боравим с квалификациите в България, а като се разбере истината, губи цялата политическа система “, съобщи тя.

Йотова изрече съболезнованията си към всички близки и родственици на починалите през днешния ден в страшната злополука край село Микре. „ Рано е да се дават присъди кой е отговорен и кой не е - още повече, че става дума за незрящи “, съобщи тя.

Вицепрезидентът добави, че на едно и също място стават толкоз произшествия и е явно, че това не е единствено въпрос на регулация. „ Може би е извънредно време страната да си влезе във функционалността, даваме толкоз доста жертви “, посочи тя.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР